4 tipy, jak využít zahrádku restaurace či kavárny i v zimě

Platíte pronájem plochy celoročně a mrzí vás, že zahrádka či terasa bude zase čekat nevyužitá do jara? Nemusí. Kupte zahradní nábytek, který odolá sněhu a dešti a zahradní topidla, která vaše hosty zahřejí. Přečtěte si i další tipy, jak zahrádku v zimě využít.

Jak využít restaurační zahrádku v zimě • Manutan

#1 Prodlužte si léto a zachovejte zahrádku se vším všudy

Dokud nemrzne a není sněhová vánice, venkovní posezení neschovávejte a zahrádku používejte stejně jako v létě. Příjemnou teplotu vám pomohou udržet zahradní topidla. Návštěvníkům můžete nabídnout deky, které je zahřejí. Zejména pokud máte podnik na náměstí nebo v jiném hezkém prostředí, najdou se hosté, kteří si výhled rádi užijí.

Aby se však teplo v prostoru lépe drželo, zahrádku doporučujeme zastřešit a zastínit nebo z ní udělat zimní zahradu pomocí prosklených bočních panelů. Tato úprava bude možná vyžadovat vyšší investici, ale vrátí se vám i v létě, kdy střecha vytvoří stín a odrazí teplé sluneční paprsky. K zastřešení můžete použít třeba výsuvnou markýzu, která není konstrukčně moc náročná.

O tom, jak vybrat zahradní ohřívač, jsme psali v jednom z předchozích článků. >>

TIP: Pokud pořídíte zahradní topidla, dodržujte základní bezpečnostní zásady:

  • Pořiďte topidla, která jsou schválena z hlediska požární bezpečnosti (vyhněte se tedy podomácku vyrobeným topidlům),
  • zařízení vždy instalujte podle návodu výrobce,
  • nenechávejte je delší dobu bez dozoru,
  • dodržujte bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a konstrukcí pergol,
  • nepřikrývejte je a nepokládejte na ně žádné předměty.

#2 Využijte zahrádku na stání

Je jedno, jestli jste v centru města nebo v přírodě u cyklostezky. Možná jde ale právě kolem někdo, kdo by si dal kávu či drobné občerstvení s sebou a nepotřebuje se usazovat a svlékat všechny své zimní svršky. Zvažte možnost zimního výdejního okénka, ze kterého budete prodávat nápoje a občerstvení na cestu. 

Na terasu pak stačí umístit jen pár vyvýšených stolů na stání, na něž si člověk může zakoupené občerstvení odložit nebo si tam zamíchat kávu. Ocení to například rodiče s kočárky na procházce. Pokud máte navíc v blízkosti restaurace například dětské hřiště, kde si děti hrají, rodiče mohou postávat v zázemí vaší zahrádky a mít přehled, co se kolem děje.

#3 Prostor k propagaci vašeho podniku

Zahrádka či terasa je pořád součástí vašeho podniku. Je smutné, když je při pohledu z ulice vidět jen opuštěný plácek před vchodem. Zkuste ho kreativně využít k sebepropagaci. Vystavte tabuli s nabídkou vybízející k zahřátí uvnitř podniku. Nebo nafoťte váš nejprodávanější pokrm a udělejte mu reklamu. Přenesete tak na zahrádku příslib dobrého jídla/pití, které na kolemjdoucí bude čekat po vstupu k vám. 

Během vánočního období na terasu dejte stromeček a ozdobte zábradlí světýlky. Kreativitě se meze nekladou, můžete sehnat třeba i velký betlém v životní velikosti. 

I když terasa nebude přímo sloužit ke konzumaci, můžete zákazníkům zpříjemnit alespoň pauzy na kouření. Přidejte odkládací stolky, ohřívače nebo deky. A nezapomeňte na popelníky

#4 Mimořádné venkovní akce

Využijte všech příležitostí, které se v zimě konají. Adventní trhy, Vánoce, masopust, Velikonoce… Tak, jako je v létě běžné postavit ven stánek se zmrzlinou, můžete na zahrádku v zimě postavit stánek se svařákem, vánočním cukrovím, nebo zabijačkovými specialitami, které k zimě patří. Záleží, co ladí k charakteru vašeho podniku.

Svou zahrádku můžete také využít jako prostor pro lokální umělce a přitáhnout tak k podniku pozornost. Na oplátku jim můžete nabídnout třeba výtěžek z dobrovolného vstupného nebo klasický honorář.


Další články, které vám pomohou