Alkohol na pracovišti: jak ho odhalit a co se s tím dá dělat

[Aktualizováno dne 13. 9. 2023.] Alkohol zhoršuje vnímání a ohrožuje konzumenty i jejich okolí. Při výkonu zaměstnání je proto zakázán. Namátkové kontroly ale česká legislativa neumožňuje. Jaká práva má zaměstnavatel a co musí při práci dodržovat zaměstnanec? Podíváme se na některé situace spojené s pitím alkoholu na pracovišti a přidáme tipy pro výběr alkohol testerů.

Alkohol na pracovisku úvodné foto

Alkohol v práci mohou pít someliéři i skláři

Zákoník práce umožňuje požívání alkoholu na pracovišti v těchto situacích:

  • Práce v nepříznivých mikroklimatických podmínkách (např. hutě, sklárny) – je povoleno pít nápoje se sníženým obsahem alkoholu (maximálně 1,2 %),
  • pokud je ochutnávání alkoholu nezbytné k výkonu práce (např. pro someliéra, sládka),
  • pokud je pití alkoholu s určitou činností běžně spojeno (např. malé množství při zásadních obchodních jednáních).

Dnes se podíváme na všechny ostatní profese, které je potřeba vykonávat za střízliva.

Povinnosti zaměstnance spojené s alkoholem na pracovišti

Podle ustanovení zákoníku práce a BOZP zaměstnanec:

  • nesmí požívat alkoholické nápoje ani jiné návykové látky na pracovišti a v pracovní době mimo pracoviště,
  • nesmí vstupovat pod vlivem alkoholu a omamných látek na pracoviště,
  • musí se podrobit zkoušce na alkohol či jiné látky, pokud o to požádá zaměstnavatel nebo vedoucí pracovník písemně pověřený zaměstnavatelem (a sdělí mu konkrétní důvod podezření).

Podle obecných ustanovení by se alkohol neměl pít na pracovišti ani mimo pracovní dobu, například při firemních akcích a večírcích. V praxi to nicméně většina zaměstnavatelů toleruje nebo neřeší.

Nálada a obezřetnost zaměstnavatelů se liší i podle typu práce. Zaměstnanci, kteří pracují s nebezpečnými stroji nebo ve výškách, jsou pod přísnějším dohledem než ti, kteří při výkonu práce sedí u počítače. Při práci v kanceláři je totiž nepravděpodobné, že by sklenice piva při obědě měla na výkon práce zásadní vliv. Vždy záleží na domluvě se zaměstnavatelem a zvyklostech ve firmě.

Když se ale zeptáte BOZP odborníka, ten bude nekompromisní:

„Konzumace alkoholu na pracovišti zvyšuje riziko pracovního úrazu nejen samotného zaměstnance, který je pod vlivem alkoholu, ale i ostatních zaměstnanců, kteří s ním přicházejí do styku – může je třeba poranit ručním nářadím nebo srazit manipulační technikou. Samozřejmě má alkohol vliv i na slabší pracovní výkon.“

Lukáš Juřenčák, HS specialista z PREVENTADO

Kdy a jak kontrolovat alkohol na pracovišti

Česká legislativa neumožňuje provádět kontroly na alkohol namátkově. Zaměstnavatel vždy musí mít důvodné podezření, že je zaměstnanec pod vlivem alkoholu a ohrožuje tím výkon práce.

Podnětem k důvodnému podezření mohou být očividné motorické či řečové potíže nebo obava o ohrožení svého zdraví či zdraví osoby, se kterou je zaměstnanec v přímém kontaktu. Druhou situací je podezření na požití alkoholu osobou mladší 18 let.

Oprávnění kontrolovat hladinu alkoholu v krvi má zaměstnavatel nebo vedoucí pracovník, který je zaměstnavatelem písemně pověřen.

  • V prvním kroku se obvykle využívá detektorů alkoholů z dechu. Ačkoliv je toto měření orientační, jeho výsledek musíte zanést do protokolu o provedení orientační dechové zkoušky a do dokumentace BOZP. 
  • Pokud test prokáže, že zaměstnanec je pod vlivem, pro další postup je nutné podstoupit lékařské vyšetření a jako důkaz slouží až lékařská zpráva.

Zaměstnanec má právo orientační dechovou zkoušku odmítnout (nebo se ohradit proti jejím výsledkům). V tom případě se přistoupí rovnou k lékařskému vyšetření. Pokud ovšem odmítne i to, jedná se s ním, jako kdyby byl pod vlivem alkoholu. Za odmítnutí vyšetření i ohrožení života pod vlivem alkoholu na pracovišti zaměstnanci náleží pokuta až 50 000 Kč. Kromě toho může samozřejmě dostat výpověď.

Pokud se požití alkoholu neprokáže, náklady na testování hradí zaměstnavatel.

„Je vhodné si s daným zaměstnancem osobně promluvit, Proč na pracovišti pije alkohol. Někdy to může být pouze obyčejný stres třeba i z pracovního prostředí nebo kolektivu, ve kterém zaměstnanec pracuje, jindy bývají problémy osobní a hlubší. Každopádně je třeba zaměstnanci vysvětlit, jaké dopady má jeho chování na okolí, zaměstnavatele a v neposlední řadě na jeho zdraví a výkonnost.“

Lukáš Juřenčák, HS specialista z PREVENTADO

Čtěte také: Rozhovor s odborníkem na BOZP: Jak správně vybírat ochranné pracovní prostředky >>

Jaký vybrat alkohol tester na testování zaměstnanců

V práci se obvykle testy na alkohol provádí pomocí digitálního testeru. Odchylka od měření je u všech digitálních přístrojů srovnatelná, proto se při výběru můžete zaměřit na jiné parametry:

  • Nutnost kalibrace

Některé testery vyžadují po 6 měsících nebo roce kalibraci. Vhodný čas ke kalibraci poznáte podle nápisu SER nebo CAL na displeji. Alkohol tester zanesete k technikovi do kalibračního centra, který ho zkontroluje na vzorku s určeným množstvím alkoholu a resetuje nastavení. Pokud kalibraci zanedbáte, přesnost měření se rapidně snižuje.

Alkohol testerům, které kalibraci nevyžadují, obvykle musíte po určitém počtu měření vyměnit modul. Na trhu jsou i jednorázové přístroje, které nevyžadují žádnou péči.

  • Způsob dobíjení

Alkohol testery mohou být na baterky nebo se nabíjí přes kabel.

  • Vyměnitelné náústky

Některé testy v sobě mají výdechový ventil přímo zabudován. Z hygienického hlediska ale na pracoviště doporučujeme pořídit testy s vyměnitelnými plastovými náústky.

Rozsah měření digitálních testerů je obvykle do 4 promile, někdy i do 5. Odchylka se pohybuje v rozmezí 5–10 %.

Dejte pozor na to, kde přístroj skladujete. Není vhodné alkohol tester vozit v autě, protože v zimě by mu mohly mrazy uškodit. Seženete i testery do 0 °C, ale spolehlivý výsledek máte zaručený při teplotách 5–40 °C.

Zaměstnanec je pod vlivem alkoholu, co teď?

Než se pustíte do sepisování výpovědi, ověřte si, že stav zaměstnance je skutečně vážný, a zvažte, jestli vám stojí za to přijít o pracovní sílu. Naměřená hladina alkoholu by měla korespondovat s tím, že lze prokázat snížení duševních funkcí nebo celkové pohotovosti zaměstnance. Navíc pamatujte na následující hodnoty:

  • Soudní lékařství považuje hladinu alkoholu v krvi do 0,2 g/kg za neprůkaznou kvůli odchylkám měření,
  • hladina do 0,3 g/kg se označuje jako nevýznamná pro silniční provoz
  • a hladina alkoholu mezi 0,31 a 0,49 g/kg svědčí o skutečnosti, že osoba alkohol požila, ale prakticky jím není ovlivněna.

Pokud alkohol u zaměstnance naměříte jednou, nedávejte mu hned výpověď. Stačí napomenutí. Jakmile se to bude opakovat pravidelně a zároveň se začnou zhoršovat jeho výsledky, můžete zakročit k ráznějšímu řešení.

Pokud chcete mít hladinu alkoholu na pracovišti pod kontrolou, zvolte alkohol tester, který vám bude vyhovovat a nezapomeňte jej pravidelně kalibrovat nebo měnit modul. Jestli potřebujete poradit s výběrem, obraťte se na naše prodejce.


Další články, které vám pomohou