Jak používat dezinfekci na povrchy ve firmě a co všechno potřebujete

Na běžném tlačítku kancelářské kopírky přežívá 1,2 miliardy bakterií, na stejně velké ploše záchodového prkénka je jich 3 200. Ruku na srdce – myjete si ruce častěji cestou z toalety nebo od kopírky? Přečtěte si, jak se choroboplodných zárodků ve své firmě zbavíte a jak tomu jako nákupčí pomůžete.

Dezinfekce kliky
Na kliky, madla nebo spáry lidé při úklidu a dezinfekci často zapomínají

Proti čemu stojíme

Výskyt bakterií a virů (obecně patogenů) je v našem prostředí přirozený a s většinou z nich si lidská imunita hravě poradí. I naše těla jsou plná bakterií a k životu je potřebujeme. Někdy se však jejich počty vymknou kontrole, a to znamená, že bychom si na ně měli dávat pozor a zbytečně se jim nevystavovat.

Připomeňme si rozdíl mezi bakteriemi a viry.

  • Bakterie jsou živé buňky. Obvykle dosahují velikosti v řádu mikrometrů. Ve vhodném prostředí se samy množí a tvoří kolonie. Prostředky k likvidaci bakterií nesou označení baktericidní.
  • Viry jsou nebuněčné organismy dosahující velikosti pouhých desítek až stovek nanometrů. Obsahují jen nukleovou kyselinu (DNA nebo RNA), nedisponují však žádným aparátem, který by jim umožňoval množení. K tomu vždy potřebují buňky hostitele, které donutí, aby vyráběly jeho kopie. Likvidujeme je virucidními prostředky. Kvůli výběru správného dezinfekčního prostředku je důležité, že viry dále dělíme na
    • neobalené – jejich nukleová kyselina je pouze uzavřena ve schránce zvané kapsida,
    • obalené – kromě kapsidy je chrání ještě vnější obal.

TIP: Pro ochranu před koronavirem SARS-CoV-2 používejte plně virucidní prostředky nebo prostředky s ochranou proti obaleným virům. Baktericidní prostředky nejsou proti virům účinné. To platí pro úklidové dezinfekční prostředky i osobní dezinfekční gely.

Bakterie a viry najdeme na nečekaných místech

Alarmující čísla o množství bakterií a virů okolo nás přinesly ještě před koronavirovou epidemií výzkumy mikrobiologa Charlese Gerba z Arizonské univerzity citovaná společností Kimberly-Clark, nezávislé organizace zabývající se veřejným zdravím NSF International či studie nemocnice Sunnybrook v Torontu.

Co říkají čísla?

  • Na 75 % vodovodních baterií hrozí vysoké riziko přenosu nemoci.
  • 61 % stěrů z tlačítek ve výtahu prokázalo, že na nich žije mikrobiální zoo – a to šlo o výtahy v pečlivě dezinfikovaných nemocnicích.
  • 48 % klávesnic je vysoce kontaminovaných bakteriemi.
  • Na 20 % umytých hrnků našli výzkumníci takzvaných stopy koliformních bakterií, po použití společné utěrky číslo vzrostlo na 100 %.
  • 14 % per a propisek bylo domovem pro zlatého stafylokoka.

Nezapomeňte, že viry jsou ještě menší než bakterie a „cestují“ i na prachových částicích, které vdechujeme.

S patogeny se tedy potkáváme úplně všude: kliky, pracovní desky stolů či ponků, klávesnice, propisky, umyvadla, dřezy, hrnky, kopírky, podlahy, okna, výtahy, ovladače strojů, nářadí… Výčet je v zásadě nekonečný.

Jak správně uklízet a dezinfikovat

Pro důkladný úklid ve firmě (ale i doma) dodržujte následující pravidla:

  1. Dezinfikujte až poté, co povrchy hloubkově očistíte – dezinfikovat ohmatanou kliku s celotýdenním nánosem kožních buněk postrádá smysl, bakterie přežijí ve špíně a hned se namnoží. Stejně tak mastnota na stole nebo nevyčištěné spáry a škvíry účinnou dezinfekci znemožní.
  2. K hloubkovému čištění nepoužívejte silný chemický prostředek, ale jděte opravdu do hloubky. Použijte strojové čištění, profesionální odmašťovací prostředky, kartáče, pady (tu drsnou část houbičky na nádobí), utěrky z mikrovlákna, které špínu zachytí i z porézního povrchu a nepustí. Případně využijte vysokotlaký parní čistič.
  3. Povrch po čištění důkladně omyjte vodou. Klidně několikrát – dokud stíráte jakoukoli nečistotu, berte to jako znamení, že musíte plochu setřít znovu. Vodu samozřejmě několikrát vyměňte.
  4. Na různé oblasti a povrchy používejte odlišné náčiní – nechcete přece, aby utěrka použitá na váš stůl měla co do činění s toaletou.
  5. Důsledně se řiďte hodnotami ředění i dobou působení, které na obalu uvádí výrobce. Nízká koncentrace sníží účinnost dezinfekce, při vysoké koncentraci účinek nezvýšíte, budete jen zbytečně plýtvat dezinfekcí i penězi. Některé dezinfekce v příliš vysoké koncentraci poškozují povrch. Výrobce občas uvádí i teplotu vody, s níž dezinfekční prostředek ředíte.
  6. Dezinfekční roztok připravujte vždy bezprostředně před použitím. Postupem času totiž přestává fungovat, například v důsledku oxidace účinných látek.
  7. Nikdy nemíchejte čisticí prostředky a dezinfekci dohromady – vzájemně spolu reagují, takže nakonec nečistí ani nedezinfikují, naopak mohou poškodit povrch nebo vytvoří zdraví škodlivé sloučeniny. Čištění a dezinfekce jsou dva samostatné kroky.
  8. Vždy používejte čisté pomůcky. Totéž platí pro nádoby s vodou – při čištění vždy nejprve špinavé náčiní vymáchejte v nádobě s čistou vodou, až potom vkládejte mop či utěrku do čisticího roztoku.
  9. Dezinfekční prostředky střídejte, aby si mikroorganismy nevytvořily rezistenci vůči konkrétním účinným látkám (alkoholům, chlornanům, peroxosloučeninám).
  10. Vždy používejte ochranné prostředky.

Podlahy, stoly, parapety a další povrchy

  1. Abyste plochy zbavili nečistot, ukliďte papírky, nasucho smeťte drobky, vlasy, chlupy či prach. Použijte suchou utěrku z mikrovlákna nebo vysavač.
  2. Důkladně povrch umyjte běžným čisticím přípravkem, například na bázi alkoholu. Odstraníte tak ohmaty, mastné i bílkovinné skvrny, zbytky jiných chemických a čisticích prostředků a ostatní ulpělé nečistoty.
  3. Teď přichází na řadu dezinfekční roztok. Namočte do něj utěrku či mop, vymačkejte přebytečnou tekutinu a povrch setřete. Nejprve po obvodu, poté systematicky uvnitř dezinfikované plochy, abyste vytvořili dezinfekční film. Pokud použijete rozprašovač, nastříkejte dezinfekci co nejrovnoměrněji po celé ploše včetně okrajů a hran. Poté rozetřete čistou utěrkou opět nejprve po obvodu a pak systematicky uvnitř.

Pamatujte, že povrchy nemusíte příliš namáčet. Navlhčená utěrka na stůl postačí. Buďte ale důslední, abyste vytvořili souvislý dezinfekční film po celé ploše. Povrch pak nechejte uschnout, případně po výrobcem definované době působení otřete dosucha. V průběhu působení přípravku na plochu nevstupujte ani nesahejte.

Stěny a velké svislé plochy

  1. U svislých ploch doporučujeme tlakové rozprašovače s odmašťovacím přípravkem, nejlépe na bázi alkoholu. Rozprášený roztok rozetřete rozmývákem na okna nebo čistým podlahovým mopem. Pokud jsou na ploše ulpělé skvrny, použijte bílý pad na teleskopické tyči.
  2. Napěněnou plochu otřete čistým mopem. Namočte jej do čisté vody a vymačkejte. Pak buď počkejte, až plocha uschne, případně ji setřete čistým suchým mopem.
  3. Virucidní dezinfekci pak opět nastříkejte na celou plochu a rozetřete do posledního místa, abyste dokonale pokryli celou plochu a vytvořili dezinfekční film. Použít můžete i čistý mop namočený v dezinfekčním prostředku.

Textilie

Problematickým místem jsou textilie – záclony, závěsy, potahy židlí, křesel a sedaček, či koberce. Pokud to textilie dovolují, vyperte je. Zvolte nejvyšší možnou teplotu praní udanou výrobcem textilu.

Tkaniny ze sedaček a židlí však obvykle nesundáte a nevyperete. Sáhněte proto po profesionálních čisticích firmách, které se o hloubkovou dezinfekci postarají kombinací parních a chemických prostředků.

Pro základní povrchovou dezinfekci využijte prostředky na bázi peroxidu. Doporučujeme vícenásobnou aplikaci.

Zaměstnancům připravte virucidní utěrky

To nejmenší, co můžete nabídnout svým zaměstnancům, jsou dezinfekční utěrky s virucidním účinkem. Poslouží jim všude tam, kde na povrchy každý den sahá mnoho lidí, pomohou jim i při dezinfekci osobních pomůcek a zařízení – počítačové klávesnice a myši, notebooku, mobilu, stolního telefonu, propisek, per a fixů, nezaškodí preventivně přetřít psací stůl, stůl v kuchyňce či područky pracovních židlí. Totéž platí pro stoly a ponky v dílnách a pracoviště ve výrobních halách.

Dezinfekční ubrousky ve firmě umístěte všude, kde se povrchů dotýká více zaměstnanců i klientů, například:

  • k výtahu, v němž je potřeba otřít tlačítka,
  • do kuchyňky, kde je množství madel a úchopů,
  • ke všem dveřím, které mají kliku nebo kouli,
  • do každé brašny se sdíleným nářadím,
  • k ovladačům strojů a přístrojů,
  • k nápojovým a potravinovým automatům,
  • k vypínačům,
  • do služebních aut,
  • na schodiště se zábradlím.

Co s použitými utěrkami

Ať už jde o jednorázové pomůcky pro generální, každotýdenní či běžný denní úklid nebo o jednorázové utěrky rozmístěné všude po firmě, ihned po použití je vyhoďte – přímo do popelnice nebo do uzavíratelných košů na odpadky.

Prohledejte nabídku dezinfekce na našem e-shopu Manutan. Pokud si nevyberete, rádi vám připravíme nabídku na míru. Zavolejte svému obchodnímu zástupci nebo na zákaznickou podporu a společně vymyslíme ideální řešení.


Psali jsme o:

Smetáky a úklidové prostředky

plochy_mop

Další články, které vám pomohou